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All University of California, Santa Cruz New Students Requiring Certificate of Clearance Certification 
for Credential Program Enrollment   
In accordance with Education Code Section 44320(b), each credential candidate for an initial credential, 
prior to admission to any credential program, must obtain a Certificate of Clearance. 

What is a Certificate of Clearance?  
A Certificate of Clearance is a document that individuals must obtain prior to beginning student teaching per 
Education code 44320 (d) and Title 5 Regulations 80028. This document verifies that the individual has 
completed the fingerprint (from the California Department of Justice and Federal Bureau of Investigation) 
and character and identification process and has been cleared by the Commission to begin student teaching. 
The document is valid for five years, or until a credential has been issued.   To start the UCSC credential 
program, new students must obtain a Certificate of Clearance by July 1, 2019.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 

What happens if my Certificate of Clearance is not issued by the CTC by  the July 1, 2019 deadline?
Individuals who have not obtained their certificate of clearance by July 1 will not be able to 

enroll in the program. 

I have been fingerprinted by my employer or for an undergraduate education course. Do I need to be re-
fingerprinted?  

Fingerprint clearance obtained through other California or out of state government agencies, 
employers, or undergraduate courses do not meet the Certificate of Clearance requirement for Credential 
Program admissions. You will need to be re-fingerprinted to obtain your Certificate of Clearance.  

I have a Substitute Permit. Do I need to obtain a Certificate of Clearance? 
If you hold a valid (non-expired) 30-Day Emergency Permit you do not have to complete the 

Certificate of Clearance process (please provide a copy of your non-expired Permit to the Education 
Department by July 1.) If your Permit has expired you will need to obtain a Certificate of
Clearance. 

I am an Out-of-State applicant, and have not received my Certificate of Clearance. What do I do? 
Please contact the UCSC Credential Analyst, Kim Jackson, (kljacks@ucsc.edu, 831-459-2200), 

immediately for further instructions,  

How do I know if my Certificate of Clearance has been issued? 
You can check the status of your application for the Certificate of Clearance online, by accessing the 

Commission's application lookup website, at: 
https://teachercred.ctc.ca.gov/teachers/PersonalSearchProxy. 
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